Krakersy gryczane bez mąki z pestkami dyni, słonecznika i suszonymi pomidorami

W przedostatnią przepiękną sobotę zawitałyśmy z Renią na Slow Food Festival i Bio Bazar. Zachwyciłyśmy się przygotowywanymi i sprzedawanymi tam pysznościami, wśród których były między innymi przepyszne a'la krakersy :-) Tak nam zasmakowały, że zainspirowały mnie do upieczenia własnej wersji ;) Wyszła oczywiście cała blacha, zniknęły w ekspresowym tempie i przy okazji zaoszczędziłam dużo złotówek :p ;-))) Chrupcie na zdrowie!!
 

Składniki:
- szklanka białej kaszy gryczanej
- dwie łychy pestek słonecznika
- dwie łychy pestek dyni
- łyżeczka czarnuszki (jeśli lubimy)
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- trochę sosu sojowego tamari
- łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- łyżka posiekanej drobno suszonej czerwonej papryki (może być w proszku)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- olej kokosowy do posmarowania papieru.
 

 
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną niepaloną namocz przez kilka godzin, najlepiej pozostaw w wodzie dobrej jakości na noc. Następnego dnia wylej wodę, dolej troszeczkę świeżej i zmiksuj kaszę na gładką masę o konsystencji tłustej gęstej śmietany. Pomidory suszone drobno posiekaj, dodaj do kaszy. Dodaj również pestki dyni, słonecznika i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni (z termoobiegiem). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj rozpuszczonym olejem kokosowym. Wyłóż masę z kaszy i rozsmaruj cienko na całej blasze. Piecz ok 40-60 minut. (w zależności od grubości masy). 
Po upieczeniu pokrój na kwadraty/prostokąty i chrup do woli :)
 


Komentarze

  1. Bardzo apetyczne, zdrowa przekąska. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Cudowne zamiast chipsów i tradycyjnych krakersów :)

      Usuń
  2. ja ostatnio mam fazę na krakersy, takie zdrowe i domowe, ale na gryczane z kaszy bym nie wpadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile zdrowia i pyszności :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty